Sunday, February 12, 2012

Student Overseas vs Student Malaysia

Tonight *10.40pm Egypt I wanna tell korang2 differentations between Overseas Students dengan Students yang study di Malaysia.

Ini pendapat semata-mata :D

Students Malaysia :

- Bestnyaa setiap kali cuti boleh balik.Kalau takpun boleh berjalan sana sini dengan harga murah.
- Boleh makan makanan melayu setiap masa dan ketika
- Majoriti duduk kat hostel yang sangat dekat dengan kuliah


Overseas Students :

-Kalau nak balik cuti pun fikir banyak kali.Ticket flight manada RM58 satu.Kalau dari Egypt ke KLIA dah RM3k something.
-Makanan melayu memang ada.Tapi faham2 sendiri tak se'kaw' macam kat Malaysia.Masak sendiri jelah kan (:
-Duduk Rumah sewa,Rumah negeri2,Rumah employer like MARA's scholarers.Tapi still tak semudah jalan kaki nak ke kuliah (:


Students Malaysia :

-Setiap kali habis cuti will saying "malasnya nak balik hostel" "boleh tak extend cuti"
-Paling heaven kalau Parents yang hantar balik naik kereta.Bestnyee ! (:
-Tak payah susah2 nak berpassport bagai bila nak balik universiti masing2


Overseas Students :

-Setiap kali cuti will saying "tak sabar nak balik Mesir,Jordan,Uk,Jepun etc" "telefon kawan2 nak hantar kite kat airport" *ye kot hehe
-Jangan harap la parents nak hantar sampai overseas ):
-Setiap kali balik,KLIA tempat utama.Memang heaven ah ! tobat ah (:


Sekian,sebenarnya semua sekali ade kelebihan dengan kelemahan masing2.Bersyukur dengan apa yang kita dah dapat.

Allah bagi Nikmat kau Kufur
Allah tarik Nikmat kau Kebulur

2 comments:

sofwahayati said...

akhirnya. puas ku tunggu-tunggu. haha :D

srikandi cinta said...

ragam student mesia pulak bila ada member yg belajar kat oversea

:kau duk oversea dah berapa lama, habuk pun aku tak dapat souvenir dari sana . pirahhh !

haha. lawak semata-mata . :)