Friday, February 17, 2012

Abang.

بسم الله الرحمن الرحيم

11.10 pm Cairo.Mula tulis post nih.First panjatkan syukur pada Allah.Allah bagi banyak sangat nikmat kat aku.Study oversea tapi parents baru sekali bagi duet.After 5 months dan hanya RM 500 yang mak abah kasi.Syukur Allah izinkan aku jadi pemegang biasiswa :')

Alhamdulillah,Allah pun taw aku macam mane.Ada masa aku kuat ada masa aku kalah,lemah.Tapi bila aku lemah,ade je Allah bagi jalan.And paling aku bersyukur Allah kurniakan seorang yang boleh jadi peneman.Allah bagi dia.

Allah,thanks a lot untuk dia.Kami bukan dekat.Jauuhh sangat.Dia kat sana,jauuhh! Tapi Allah tak jauhkan hati kami.Allah selalu dekatkan.Allah selalu bagi aku petunjuk,alamat.

Aku insan biasa.Sama dengan dia.Kami biasa tapi Allah kurniakan luar biasa antara kami.Tipulahh kalau cakap kami tak pernah selisih faham.Pernah sangat.Pernah jauh pun hati kami.Tapi see,Allah selalu dekatkan balik.Allah taw kan :') That's why aku yakin apa yang Allah aturkan.

One more things yg buat aku bersyukur,Allah aturkan macam2 untuk kami taw apa yg perlu kami taw tapi kami tak bagitaw.Kami takkan taw banyak kalau Allah tak aturkan apa yang berlaku malam tu.Dan selepas tu,Allah aturkan lagi,Ada dua orang yang add aku.She's Syamimi dengan Sirin Hanan.Aku tak kenal dyeorg tapi aku taw dyeorang kawan dia.Aku bersyukur.At least still boleh update kalau something happens kan :')

Allah,kau pernah dengar doaku supaya dekatkan hati hati kami kan.Kau kurniakan dia untuk aku.Dan kau kurniakan macam2 gelagat manusia kat Mesir ni yang bolehkan aku faham siapa dia.Banyak sangat.

Of course aku yang kurang amal ni,tapi Allah kurniakan nikmat yang sangat besar ni,Besar oke ! of course la aku bersyukur sangat2.Selalu aku buat sujud syukur lepas solat.Even amal aku tak setanding nikmat ni,at least aku taw Allah kurniakan dia dan perasaan ni untuk aku bersyukur.Thanks Allah ! Thanks awak :')

Sunday, February 12, 2012

Student Overseas vs Student Malaysia

Tonight *10.40pm Egypt I wanna tell korang2 differentations between Overseas Students dengan Students yang study di Malaysia.

Ini pendapat semata-mata :D

Students Malaysia :

- Bestnyaa setiap kali cuti boleh balik.Kalau takpun boleh berjalan sana sini dengan harga murah.
- Boleh makan makanan melayu setiap masa dan ketika
- Majoriti duduk kat hostel yang sangat dekat dengan kuliah


Overseas Students :

-Kalau nak balik cuti pun fikir banyak kali.Ticket flight manada RM58 satu.Kalau dari Egypt ke KLIA dah RM3k something.
-Makanan melayu memang ada.Tapi faham2 sendiri tak se'kaw' macam kat Malaysia.Masak sendiri jelah kan (:
-Duduk Rumah sewa,Rumah negeri2,Rumah employer like MARA's scholarers.Tapi still tak semudah jalan kaki nak ke kuliah (:


Students Malaysia :

-Setiap kali habis cuti will saying "malasnya nak balik hostel" "boleh tak extend cuti"
-Paling heaven kalau Parents yang hantar balik naik kereta.Bestnyee ! (:
-Tak payah susah2 nak berpassport bagai bila nak balik universiti masing2


Overseas Students :

-Setiap kali cuti will saying "tak sabar nak balik Mesir,Jordan,Uk,Jepun etc" "telefon kawan2 nak hantar kite kat airport" *ye kot hehe
-Jangan harap la parents nak hantar sampai overseas ):
-Setiap kali balik,KLIA tempat utama.Memang heaven ah ! tobat ah (:


Sekian,sebenarnya semua sekali ade kelebihan dengan kelemahan masing2.Bersyukur dengan apa yang kita dah dapat.

Allah bagi Nikmat kau Kufur
Allah tarik Nikmat kau Kebulur

Ustaz Ustazah :|

Sedikit perkongsian.Kita salah dalam mengaplikasikan konsep kehidupan.Apa? Konsep pentarbiahan.Ramai orang hebat,ramai orang ade pendidikan tinggi melangit.Tapi ramai juga golongan ini yang silap.Apa yang silap?

Mereka silap dalam menentukan baik buruk mereka sendiri.Contoh terbaik,bukan mengungkit tapi hanya memberi respon.Sekelumit cuma.Jangan risau :)

Dulu ketika saya di sekolah menengah ______ .Majoriti tenaga pengajar layak dipanggil Ustaz.Mereka lulusan Mesir,mereka graduan Pengajian Islam,ada juga Yaman.Tapi hanya beberapa yang betul-betul faham erti tarbiah.

Mereka silap dalam mentarbiah kami.Landasan nafsu mereka guna,mentarbiah kami.Jawatan diberi melonjak-lonjak.Ada yang menjadi Ketua Warden Asrama pun.Tapi yang itulah menjadikan kami memberontak dalam diam.

Mereka hanya tahu apa itu rotan,apa itu tinggi suara dan apa itu bodek Pengetua.Ini benar2 berlaku.Ye,kami memang tahu kami salah.Tapi kenapa ada guru yang boleh menyelesaikan secara berhikmah.Kenapa yang ada kuasa ni tak mampu? sebab tak faham.

Undang2 boleh dibuat sesuka hati.Ye,ingat lagi masa morning call,tiba2 ada peraturan baru yang pasti sebelum itu memang tiada mesyuarat diadakan untuk ini.What the dush dush dush it is?

Kami hanya mampu senyum.Membenarkan.Membangkang silap2 masuk bilik disiplin.Takpelah,waktu itu.Tapi untuk sekarang,apa yang disimpan mesti akan terluah.Dengan janji yang tak ditunai dan macam2 lagi.Rosak -.-"

Saya tak menyalahkan sekolah oke.SEKOLAH TAK SALAH.Takut jadi macam dulu.Yang salah mereka yang tidak faham ini sahaja.Jangan kerana spesis ini yang selalu tunjuk aktif,kami dipersalahkan.

Kami tahu apa baik dan apa buruk.Kami memang tak banyak ilmu lagi.Tapi at least kami bukan lagi pelajar yg boleh dipijak-pijak macam dulu.Sekian :)